Газовані напої – прихована небезпека

Розрекламовані різного роду засобами масової інформації - газовані напої, щоденно споживаються мільйонами людей, не представляють їх приховану небезпеку.

Прийнятний вміст цукру в напоях?

Безалкогольні газовані напої є причиною ожиріння і цукрового діабету. Вже сьогодні багато вчених хочуть прирівняти цукор до токсичних наркотиків які викликають залежність.

Дослідження показують, що солодка газована вода і соки є джерелом порожніх калорій або просто є нездоровою їжею. Існує прямий зв'язок між постійним споживанням солодких напоїв і набутим цукровим діабетом, ураженням печінки, серцевими захворюваннями і карієсом.

Дослідження, опубліковане в 2012 році журналом The American Journal of Nutrition, говорить про те, що люди, які випивали більше 0.5 літра солодкої газованої води на день, мали підвищений ризик інсульту.

Особливе занепокоєння викликає сьогоднішня епідемія дитячого ожиріння. Солодка вода у дітей і підлітків витісняє корисні продукти з раціону харчування, які вони просто відмовляються їсти. Калорії, які споживаються в рідкому вигляді не здатні втамувати голод ефективно як тверді форми їжі, тому споживання зайвих калорій з напоїв веде до ожиріння.

Зовсім недавно вчені підтвердили, що надлишковий вміст цукру в солодких напоях і консервованих соках може суттєво зашкодити печінці. Хоча хронічні захворювання печінки, як правило, пов'язують з вживанням алкоголю, надмірне споживання газованих напоїв завантажених цукром також призводить до пошкодження функцій печінки.

Газированные напитки – скрытая опасность

Що ще міститься в солодкій газованій воді?

Дуже часто замість цукру в газовані напої додають штучні підсолоджувачі:

Аспартам в 200 разів солодше цукру, тому в невеликих кількостях використовується для підсолоджування напоїв. Покращує смак напою і викликає величезну кількість побічних ефектів в організмі людини. Загальні скарги включають в себе постійні головні болі (мігрень), емоційні розлади, втрата пам'яті, помутніння зору, шум у вухах, задишку, прискорене серцебиття.

Ацесульфам калію в 100-200 разів солодший цукру має легкі гіркуватий присмак. Лабораторні досліди на тваринах показали вживання цього канцерогену, прискорює ріст ракових пухлин.

Сахарин в 300 разів солодше цукру. Багаторазові дослідження підтвердили що він здатний викликати рак сечового міхура. Заборонений у Канаді, Новій Зеландії та ряді Європейських країн.

Ще один з інгредієнтів солодкої води – кофеїн, який підсилює смак газованої води.

Стимулює нервову систему й збільшує частоту скорочення серцевого м'яза. На час стимулює інтенсивно працювати мозок, зменшує відчуття втоми.

Надмірне споживання кофеїну викликає рак сечового міхура, шлунка, підвищує кров'яний тиск. Здатний викликати вроджені дефекти у дітей.

У всі газовані напої під тиском вводиться вуглекислий газ. Чим більше його в напої, тим нижче рН.

Знаючи, що він є побічним продуктом дихання, ми все одно продовжуємо пити газовану воду.

Консерванти додаються в прохолодні напої для продовження терміну придатності продукту також надають пряме вплив на організм людини.

Бензоат натрію присутня в більшості солодких напоїв здатний викликати астму, висип на шкірному покриві і гіперактивність.

Діоксид сірки використовується в напоях для збереження його кольору. Часто використовується у промисловості-для відбілювання. Харчова добавка настільки токсична що здатна викликати непритомність, набряк, шкірні висипи.

З усього треба зробити висновок, що якщо не вдається позбутися від звички постійно вживати газовані напої потрібно це робити з розумом в помірній кількості без зловживання. Постарайтеся їх замінити свіжими фруктами, овочами та здорової чистою водою.