Фізико-хімічні показники якості води вказують на наявність та концентрацію у зразку рідини нормованих за якістю параметрів визначаючих її придатність.

Оцінка якості води дозволяє максимально точно визначити можливість її використання для питних, технічних або господарсько-побутових цілей.

Підбір правильної технологічної схеми очищення води цілком залежить від цих показників.

Каламутність

Під мутністю рідини розуміється наявність у ній твердих часток глини, піску, мулу, планктону, а також домішок органічних і неорганічних речовин.

Головною небезпекою каламутної води є її здатність захищати мікроорганізми в воді від дії ультрафіолетового випромінювання і тим самим спровокувати бактеріальний ріст.

Одиниця виміру – NTU (нефелометрическая одиниця каламутності)

Всесвітньою організацією охорони здоров'я каламутність води не нормується, однак рекомендують, щоб значення каламутності води не перевищувала 5 NTU, а при знезараженні рідини ультрафіолетовим випромінюванням значення не перевищувало 1 NUT.

Кольоровість

Кольоровістю називають показник інтенсивності забарвлення рідини, викликаний наявністю в ній сполук тривалентного заліза, сульфовых і гумінових кислот.

Значення кольоровості найбільш велика в поверхневих джерелах води, таких як річки, ставки, озера і менша концентрація в глибоких свердловинах.

Концентрація вимірюється в градусах платиново-кобальтової шкали і залежить від наявності торфовищ у водному горизонті і ряду інших геологічних умов.

Кольоровість Одиниці виміру, градус платино-кобальтової шкали
Дуже мала до 25
Мала понад 25 до 50
Середня понад 50 до 80
Висока понад 80 до 120
Дуже висока більше 120

Запах

Хімічно чиста вода не має запаху, однак рідина, що містить розчинені органічні або неорганічні речовини має явно виражений запах збуджує рецептори органів нюху.

Запахи можуть бути як природного походження – процес гниття листя, водоростей, риби, так і штучного походження – хлорована вода, продукти сільськогосподарської діяльності та відходи хімічних виробництв.

Характер запаху Приблизний рід запаху
Ароматичний Огірковий, квітковий
Болотний Мулистий, тинистый
Гнильний Фекальний, стічний
Древесний Запах морської тріски, деревної кори
Землистий Прілий, запах свежевспаханной землі, глинистий
Пліснявий Затхлий, застійний
Рибний Запах риб'ячого жиру, риби
Сірководневий Запах тухлих яєць
Трав'янистий Запах скошеної трави, сіна
Невизначений Запахи природного походження, що не підходять під попередні визначення

Інтенсивність запаху визначається за п'ятибальною шкалою

Інтенсивність запаху Характер появи запаху Оцінка інтенсивності, бал
Немає Запах не відчувається 0
Дуже слабка Запах не відчувається споживачем, але виявляється при лабораторному дослідженні 1
Слабка Запах помічається споживачем, якщо звернути на це його увагу 2
Помітна Запах легко помічається і викликає несхвальний відгук про воду

3

Виразна Запах звертає на себе увагу і змушує утриматися від пиття 4
Дуже сильна Запах настільки сильний, що робить воду непридатною до вживання 5

Водневий показник – pH

Водневий показник дозволяє спрогнозувати біологічні та хімічні процеси рідини, визначити її корозійні властивості.

pH води безпосередньо впливає на розчинність солей, металів, органічних сполук в рідині.

Тип води Величина рН
Сильнокислі води < 3
Кислі води від 3 до 5
Слабокислі води 5 до 6.5
Нейтральні води від 6.5 до 7.5
Слаболужні води від 7.5 до 8.5
Лужні води від 8.5 до 9.5
Сильно лужні води > 9.5

Жорсткість

Жорстокість води - це загальна концентрація двовалентних катіонітів кальцію, магнію, а також заліза, стронцію, барію і марганцю.

Концентрація іонів кальцію і магнію незрівнянно більше за всіх інших, тому їх суму і вважають загальною жорсткістю води.

Одиниця виміру жорсткості – мг-екв/л (моль/л)

Група води Одиниця виміру, мг-екв/л
Дуже м'яка До 1,5
М'яка Понад 1,5 до 4,0
Середньої жорсткості Понад 4 до 8
Жорстка Понад 8 до 12
Дуже жорстка Більше 12

Мінералізація

Мінералізація – це сума всіх розчинених мінеральних речовин в рідині. Основну частину показника займають розчинені неорганічні солі хлориди, бікарбонати, сульфати магнію, кальцію, натрію, калію.

Одиниця виміру загальної мінералізації є – г/дм3

Категорія вод Мінералізація, г/дм3
Ультрапрісні < 0,2
Прісні 0,2–0,5
Води з підвищеною мінералізацією 0,5–1,0
Солонуваті 1,0–3,0
Солоні 3-10
Води підвищеної солоності 10-35
Розсоли > 35

Лужність

Лужність води – це загальна сума гідроксильних іонів і аніонів слабких кислот (карбонатів, сульфітів, гидросульфитов, фосфатів, силікатів, аніонів гумінових кислот), які утворюють гідроксильні іони в процесі гідролізаціі.

Параметр лужності необхідний для вибору і концентрації хімічних речовин, дозованих у воду на стадії попередньої підготовки.

Види лужності:

▪ Бікарбонатна

▪ Карбонатна

▪ Фосфатна

▪ Гідратна

▪ Гуматна

▪ Селикатна

Хлориди

Хлориди є найпоширенішим забрудненням води в колодязях і свердловинах їх поява в містах пов'язане з діяльністю людини, а саме потрапляння каналізаційних стоків, та стоків з автомобільних доріг, посипаемих в зимовий час кам'яною сіллю.

Величезна кількість хлоридів спостерігається в прибережних морських регіонах і де загальна мінералізація підземних вод перевищує встановлену норму.

Вода з підвищеним вмістом хлоридів має сильний корозійний вплив і може нашкодити сантехнічним приладам та металевим трубопроводам. Дію на організм людини також має негативну, викликаючи підвищений кровоносний тиск і хвороби серця.